Sporten skidskytte består av två moment – längdskidåkning i fri teknik och skytte. Fri teknik innebär att åkaren själv kan välja hur denne vill åka, men nästintill alla väljer skateteknik. Själva skjutmomentet sker alltid på samma plats under tävlingen, där avståndet är 50 meter till måltavlan. De skidskyttegevär som används är kaliber 22 long (5.6*14) klass 4 – som är specialtillverkade för just skidskytte. Några av Sveriges mest kända skidskyttar är Adolf Viklund som vann VM-guld 1958, Björn Ferry som vann OS-guld och VM-guld, och Magdalena Forsberg som vann 6 VM-guld och som vann världscupen 6 gånger.
Läs merI skidskytte åker de tävlande runt en bana och beroende på gren skjuter de upp till fyra gånger – där hälften är liggande och hälften i stående position. Man skjuter på fem måltavlor och vid missade skott får en tävlande antingen tidstillägg eller en straffrunda på omkring 150 meter – vilket oftast åks på ungefär 30 sekunder.
Sprintloppet sker i tre varv. I sprint skjuter man två gånger om 5 skott, först liggande sedan stående: där ett missat skott leder till en straffrunda på 150 meter. Loppet är 10 km för herrar och 7,5 för damer. Precis som i vanlig individuellt skidskytte tävlar man i intervaller.
Det finns även jakt inom skidskytte. Jaktstartens startordning och intervall baseras ofta på sprinten, med bara de 60 bästa startande. Där startar de tävlande med samma ordning och slutresultatet som innan, och det är först i mål som vinner. De tävlande ska skjuta fyra gånger, två liggande och två stående. Vid bommar blir det en straffrunda. Damernas runda är 10 km och herrarna tävlar i 12,5 km – detta sker på fem varv.
Den äldsta och kanske mest kända formen av skidskytte är distansloppet. I distansloppet får de tävlade 20 mål som ska skjutas på, där det är fem skott per omgång. Ordningen är liggande, stående, liggande, stående. Vid varje miss får de tävlande en minuts tillägg på sluttiden. Herrarnas distanslopp är 20 km och damerna tävlar i 15 km. Man tävlar inte samtidigt, utan i intervallstart. Likt jaktstarten sker detta på fem varv.
I masstarten tävlar herrar i 15 km och damerna i 12,5 km. Alla startar samtidigt där först i mål vinner. Man skjuter fyra gånger: liggande, liggande, stående, stående. På internationella tävlingar som OS, VM och VC får enbart de 30 bästa åkarna från den aktuella världsrankningen starta.
I ett stafettlag ingår fyra åkare. I herrarnas lopp åker varje tävlande 7,5 km och skjuter två skott – ett liggande och ett stående. Damerna åker 6 km och skjuter samma skott. De tävlade skjuter som vanligt på fem måltavlor med tillgång till åtta skott, där tre är extraskott. Vid missar får den tävlande åka lika många straffrundor (150 meter) som missade måltavlor.
Alla lag startar samtidigt och vid byten måste de röra varandra för att växlingen ska bedömas som korrekt. I mixstafetten tävlar man två damer och två herrar – med samma regler som i vanlig stafett.
Klassisk längdskidåkning är enkelt att lära sig – jämför med exempelvis stavgång, fast man glider fram. Det svåra som nybörjare är att ta sig upp om man ramlat.
Vill du bli en duktig skidåkare är kondition och styrka A och O – komplettera gärna din skidåkning med löpträning, gym och rullskridskor. En stark rygg och bål är viktigt. Här får du en liten guide till vad du ska göra med kroppen när du åker längdskidor.
Hitta skidor som passar din vikt, längd och erfarenhet. Besök gärna en butik för rådgivning och tips inför ditt köp. Läs mer om det här!
Pjäxor som inte är för trånga och som ger lite luft till tårna är att föredra – det är inte bra att ha för liten storlek på pjäxor. Hitta ett par bra strumpor du inte fryser i. Tyngden har du på den främre delen av foten, inte på hälen. Väl på skidan kan du börja med att böja benen i en bekväm ställning: var inte för stel. Var redo med balansen!
Klä dig inte för varmt eller kallt, lager-på-lager fungerar utmärkt, då du lätt ska kunna plocka av dig kläder allteftersom du blir varmare. Syntetiska material fungerar bra för att ta bort fukt. Välj rörliga plagg och komplettera med ett underställ under.
Håll alltid kroppen rak och blicken stabil framför dig. Det är vanligt att böja sig framåt vid trötthet, men gör inte det utan hitta en naturlig och bekväm position där kroppen är rak.
I händerna håller du stavarna ganska löst – linda remmen runt handleden för att inte tappa staven. När du köper längdstavar ska de vara 30 cm kortare än din totallängd. Kom ihåg längdskidhandskar, de är viktiga för att du inte ska frysa. Du rör sedan armarna precis som när du promenerar. Staven sätts ner vertikalt i snön intill bindningen.
Skidskytte har från början ett militärt ursprung och är en förlängning på längdskidåkning – som kombinerar skytte med längdskidor. En sport som kräver skicklighet, koncentration och givetvis att vara bra på skidor, helt enkelt!
Ofta ses sporten i tävlingssammanhang men passar den intresserade nybörjaren lika bra.
Säkerheten inom skidskytte är otroligt viktig. Det är bara om du är medlem i en klubb som du får åka med geväret på ryggen, annars stannar geväret kvar på skjutbanan tillsammans med din handledare.
Om du vill pröva på skidskytte finns det många prova-på-kurser där du får lära dig mer om att vara koncentrerad, noggrann och prickkunnig, samtidigt som du får ut det bästa av längdskidåkning.
Sporten är rolig och tillgänglig för alla – du behöver inga förkunskaper inom varken skidåkning eller skytte.
För att börja med skidskytte är det lättast att hitta en förening nära dig som du kan träna regelbundet hos. Träningen sker alltid i grupp.