Längdskidåkning är det ultimata alternativet för den som vill ha motion även när snön trillat ner från himlen och vinterkylan är här. Både kondition, styrka och en bra skida är i princip det viktigaste du behöver för den bästa tänkbara upplevelsen när du ska åka längdskidor ute i spåret. I valet och kvalet kring köpet av längdskidor är det mycket som spelar roll – allt från vikt, teknik och längd. Därför är det bra att fundera över några saker innan köpet.
Läs merSkidåkning är ett stort område och det gör att valet kring skidor inte är det lättaste. Har du någon fundering hittar du vanliga frågor och svar nedan, tveka inte heller på att kontakta oss om du har någon annan fråga.
Eftersom längdskidan är det viktigaste i längdskidåkningen så är det avsevärt att hitta den rätta. Den längdskidan som säljer mest i butik är inte alltid den bästa för dig. En bra längdskida är en som passar dig i form och kvalité och ger dig en trevlig åkupplevelse.
Den billigaste skidan kommer varken göra det lätt eller roligt för dig – den kan dock öka risken för skador. En bra skida ger ett grepp i snön när man trycker ner foten – där spannet inte ska vara i konstant kontakt med underlaget. Det motverkar glidet och sliter bort fästvallan.
Vill du få ut maximalt av längdskidåkning gäller det att hitta skidor som passar dig i både form och längd. Kroppsvikt, längdskidans spann och teknik hänger ihop, och kommer påverka din längdskidåkning avsevärt. Vill du ha längdskidor utmätta efter dig kan du besöka en butik som säljer längdskidor eller ta kontakt med en återförsäljare på internet.
Skidan ska vara omkring 20–30 cm längre än dig. Be någon butikspersonal mäta ut spannet på dina nya skidor, det är där du kommer lägga på glidvalla innan du åker. Stavarna ska vara 30 cm kortare än din kroppslängd.
Det går utmärkt att köpa längdskidor på nätet och det är ofta billigare. Är du nybörjare på längdskidor kommer onlinebutikerna hjälpa dig med frågor och hitta en skida som passar dig – de mäter ut spannet, monterar bindningen och tar fram en valla som passar innan de skickar ut skidan till dig.
Skistart.com har ett bra utbud av utrustning som krävs för din längdskidåkning. Hos dem kan hitta de bästa från tillverkare och komma ut i spåren redan nu i vinter!
Hos Länna Sport får du bra service och kan hitta mängder av olika modeller på dina längdskidor. Tveka inte på att köpa dina längdskidor redan idag.
Givetvis känns det relevant att börja med ambitionen – hur ofta kommer du åka längdskidor? Kommer du att vilja åka klassiskt eller skate? Skidans egenskaper är centrala för din åkning och kommer skilja sig åt i både form och kvalité.
En bra skida som håller längre blir givetvis lite dyrare, men den billigaste skidan är aldrig att rekommendera. Vad kan du tänka dig spendera på ett par längdskidor? När du valt din skida kan även pris för utrustning i form av pjäxor, handskar, längdbindningar, skidstavar och skidvalla tillkomma.
När man använder så pass mjuka pjäxor som i längdskidåkning riskerar man en vridning av fotleden, som kan leda till att fotens ledband sträcks eller går av. De vanligaste skidskadorna drabbar just ledbanden – som är kroppens hjälpmedel för att stabilisera våra leder. Ledbandet kan både bli stukat, gå av eller gå sönder helt.
Skador i tummen är ofta förekommande inom längdskidåkningen – där den vanligaste skadan är en enklare stukning eller översträckning av ledbandet. Minimera risken för skador i tummen, eller de andra fingrarna, genom rätt grepp om staven. Läs mer om det här!
Axlar och armar kan ta skada vid fall och leda till att de går ur led eller en fraktur, dessa skador brukar behandlas med bandage som brukar läka på ca 1–1,5 månader.
Om du varit med om en skada råder vi dig att gå till en osteopat! Behandlingen går ut på mjuka tekniker för förbättring av kroppens funktion. En osteopat bidrar även med råd och tips om träningen, kost och andra livsstilsfaktorer. Osteopati är bra för såväl barn som vuxna och kan behandla många olika besvär, både akuta och mer långvariga. Några områden är sträckningar, muskel- och ledvärk, idrottsskador, förslitningsskador, överbelastning, rygg och nackbesvär. Vill du ha råd eller boka en behandling kan du besöka Ackermanninstitutet ! De hjälper dig med dina felbelastningar och hjälper dig hitta en bra behandling.
En idrottsskada kan undersökas av en naprapat. De förebygger och utreder både kroppsliga och psykiska faktorer och får en helhetsbild av din skada. Skador och problem i leder och muskler i rygg och nacke kan behandlas av en naprapat. Besök Idrottsskadeexpterten och boka tid redan idag!